tirsdag den 20. december 2011

"Gratis" eller "frivilligt" arbejde


Vi havde nogle skarpe kommentarer som i en facebookdialog på den ene side roste at vi ville arbejde mod gratis arbejde, men så alligevel formidlede dem, altså de ulønnede job.
Spørgsmål:
Citat : gøre op med gratis arbejde og lavtlønnede reklamefilmjobs !!!
Skuespillerforbundet har Ingen (fortjenste) Interesse i Statister !
Jeg har mail adresse til PIV fra DR ! - som måske kan se komikken -
og JO - Årsagen kan Forklares med “krisen”.
- FORDI Casterne sætter Deres OPslag OP !- og DER altid er nogen NYE - der vil gøre det “Gratis”, eller til en lavere “Løn”. - LÆS 1 Biografbillet ! - Selv hvis jeg oprette denne gruppe - ville den få (måske få) men dog medlemmer ;
USeriøst - Opretter nok en gruppe som skal Hedde :
Jeg er vild glad for at komme ud som statist !
- Ligeglad med hvor mange Timer,Mødetidspunkt, Dag og eller Hvorhenne,
- Betaler gladeligt mine transportudgifter & Parkeringsafgiften.
(DR bad folk om at tage bil med, for derefter at fortælle De ikke skulle bruge Dem,
og at folk selv skulle betale for parkering + Medbring Madpakke !!! )
- Forholdene ... - hvis der er nogen eller om der er noget mad,
... Lige meget om jeg ødelægger det for andre, DET er Min Hoppy !
BARE Jeg ikke skal betale for at være med, - Og Måske får jeg 1,
- Ja 1 Biografbillet !!!JuBiiiiiiiiii - Jeg er en Super Jubel Idiot !
- eller skulle jeg finde på et andet navn til Gruppen,- blev jo lidt lang ;-Q
PS : Rigtig god Weekend.
Svar DASK:
Jeg høre hvad du siger, men du skal skelne mellem hvad der er statistjobs og skuespilleropgaver.

Skuespillerforbundet er for skuespillere og castere caster skuespillere. Statistkoordinatorer finder statisterne med hjælp fra formidlingsbureauerne, som ofte noget uheldigt kalder sig castingbureauer uden nogensinde at have castet.

Tror man skal have den tilgang til statistjobs, at det ikke er et arbejde men en hobby. Altså ligesom fodboldspilleren der på den ene side betaler kontingent til klubben og som sælger lodsedler fra dør til dør, så bluserne kan blive betalt. Trøjerne skal de vaske på skift og forældrene kører til kamp og stævner hver weekend og deles om kørslen og pølserne i kantinen skal de selv betale for sammen med automatkaffen. Alt for at stå i regnvejr og bidende kulde i håbet om at få oplevelse af sejrens sødme inden næste weekends kamp og den forudgående træning. Når nogle falder fra er der andre der overtager.

Men når alt kommer til alt, skal man behandles med respekt og værdighed og forholdene skal være rimelige, når lønnen ikke er der. Der skal være en påskønnelse og en anerkendelse som et resultat af oplevelsen.
Respons:
Film kan ikke laves uden statister - så Løn,( ligesom I andre Lande, Iøvrigt rigtig godt betalt i Norge & England - fx 100 pund er ca 900 kr. pr dag - ) .... DERFOR !
Svar DASK:
Det er fristende at sammenligne, men det kan man bare ikke. Finansieringsformer, budgetter mv. er anderledes. En af årsagerne til at statisterne ikke længere aflønnes på "længere fiktion" er at midlerne i overvejende grad er statslige. Disse bevillinger er ikke steget de seneste år, mens alt andet er. Det betyder kort fortalt at der er meget færre penge at lave de samme film for. Der hvor man kan spare er på statisterne, desværre. Skal statister fremover lønnes skal de komme et andet sted fra, eller på anden vis?
En anden tog teten i en anden dialog: 
Jeg forstår heller ikke at når man slår et slag for at statister skal lønnes at man så samtidig slår "gratis" arbejde op på siderne.
Svar DASK:
Godt set! men alternativet er at der ikke kommer nogen statistopslag overhovedet. Hvis jeg går tilbage i arkiverne i år, har jeg kun formidlet statisopslag til reklamefilm der har været lønnede i år. Tendensen er entydigt at der ikke er penge i statistopgaver mm. vi snakker reklamefilm. Tiden er ikke til det. man kan vælge at boykotte dette, men det vil resultere i ikke at have noget at lave. Dette kan man vælge, men så taber man. Grunden til vi formidler "Gratis/ frivillig" arbejde er at det holder folk i gang mellem de "gode" jobs og skaber det netværk som er det der reelt set skaber "rigtige" jobs. Men husk nu på, alle vores statister (DASK-online) bliver tilbudt sponsorerede gavekort når de har været på optagelse! Det er det vi kan gøre. Mange brokker sig til castere, statistkoordinatorer og bureauer over lønnen eller den manglende løn, men vi har intet at skulle sige i den sag. take it or leave it! Når det så alligevel er sagt, behøver "Vi" ikke også tage bid af den løn som nogen gange er. Hos os har vi løngaranti, dvs. aktørerne får det fulde honorar... Her har du en liste over de castere som netop har tilsluttet sig denne aftale med skuespillerforbundet: http://www.skuespillerforbundet.dk/Default.aspx?ID=564
Vores vejledning omkring aflønning er i udgangspunket, at statistarbejde ikke er lønnet, men at skuespillerjobs er, hvis der er tale om produktionstyper med budgetter.


Opfordring: Stil gerne spørgsmål, det er vigtig at få klarhed fra begge sider af tastaturet og virkeligheden. Vi bringer dine spørgsmål og svar her i bloggen

Tak

Ingen kommentarer:

Send en kommentar