søndag den 18. december 2011

Skal jeg lave en showreel?


Skal jeg lave en showreel?

Det korte svar er: Nej!

Det er spild af din og vores tid og i særdeleshed af dine penge. Svaret kan måske virke en kende overraskende og i nogen grad måske være direkte selvmodsigende, men der er mening med galskaben.

Værktøjet showreel har i årtier været anvendt i castingsammenhæng over det meste af verden, specielt er det meget udbredt i England og USA, men andre former tager over. En showreel er/var en smart måde for skuespilleren at samle video, lyd, billeder og tekst. Noget som jo selvsagt ikke lader sig gøre på papir.

Det kan virke som en logisk måde at præsentere sig på over for instruktører og castere med video, lyd og billeder, inden man skal til casting, hvilket jo er formålet med den. Men den rammer meget ofte helt forbi, specielt herhjemme.


Showreels er passé, et levn fra 70érnes USA, som ikke har fundet sin erstatning før internettets indtog. Showreels er overflødige og viser os ikke hvad vi ser efter... Hvad du kan, men vi ser hvad du kunne?

Fordi der er plads, er det ikke ensbetydende med, at man skal fylde den ud. Mange skuespillere har en tendens til at smide mange forskellige billeder på og klip fra stort set alle de filmproduktioner, de har været med i samt et komplet CV. Som det gælder med ansøgninger, CV og billedmateriale, er kunsten at fatte sig i korthed og inden for kontekst også i sammenhæng med en showreel. Du kan derfor ikke lave en showreel, der er rettet mod alle rolletyper.

Du skal huske på, at din showreel har samme funktion som dit øvrige præsentationsmateriale. Den skal fange vores opmærksomhed med det samme, sælge dig og kalde dig til casting. Mange danske skuespillere lader sig inspirere af den amerikanske model, som netop er proppet med materiale og anden info. Men man skal huske, at Danmark ikke er USA. Grunden til, at amerikanske skuespillere laver en showreel og gør meget ud af den, er, at afstandene er så store. Hvis en skuespiller sidder i New York og søger en filmrolle i Los Angeles, tager han ikke bare bilen eller flyet, som udgør en væsentlig udgift. I stedet producerer skuespilleren en fyldestgørende showreel med al nødvendig info, som casteren
kan sidde med i ro og mag. I USA sætter casteren faktisk tid af til løbende at se showreel, men dette sker ikke herhjemme.

Det er altså de store afstande, der berettiger en showreel, intet andet. Søger du derfor job i udlandet, ville det måske være hensigtsmæssigt at producere en sådan, men så alligevel ikke. Det er et stort arbejde, og du vil ganske givet have brug for hjælp til oversættelse, produktion og redigering af den. Det vil koste i tusindvis af kroner. Pengene vil være givet meget bedre ud på alt muligt andet. Og det er jo væsentligt at bemærke, at reglerne for en showreel er de samme som for en ansøgning. Keder casteren sig, eller er du fra starten ikke den type, man leder efter, bruges der ikke mere tid på dig, og dit arbejde er spildt.

Og du kan ikke bare gemme materialet til senere produktioner. Dine billeder, dit CV og dine filmklip er jo forældet, hvis vi tager dem frem året efter. Dine kontaktoplysninger kan være ændret, så vi ikke kan få fat på dig, du kan være flyttet til udlandet, det kan sågar være, at du intet skuespillerarbejde har lavet siden, hvorfor du er rusten. Hvis du kedede os første gang, hvorfor skulle vi så spilde tid på, at du keder os igen. En showreel har ingen berettigelse overhovedet og er forældet, før den er færdigproduceret.

Tiden er løbet fra showreelen, også i USA og alle andre steder. Med internettet, skuespillerdatabaser og personlige hjemmesider er tiden for showreel passé. Kom videre!


Siden vores udgivelse i 2009 af bogen "Casting & Audition for skuespillere og statister" er vi kommet med et alternativ til Showreelen. http://www.castselv.dk. Her skal den producerende give dig en konkret castingopgave, så han kan se hvad du kan, nu! Ikke fortælle om hvad du kan eller vise hvad du gjorde for 3 år siden, men gøre det på stedet.


Vi tror selv meget på det, men som så meget andet tager det tid at banke igang ;-)Mvh
Tommy Duus

Ingen kommentarer:

Send en kommentar