lørdag den 21. januar 2012

Derfor er der ikke løn til statister!

Der var en gang... ja for snart længe siden, hvor statister fik løn hvis de medvirkede i spillefilm og Tv-serier. Nu deltager statister for ingenting, hvis man altså ikke opfatter en biografbillet som værende noget!

Vi er selv af den opfattelse, at det grænser til at være fornærmende ringe, men lad os nu forsøge at forstå hvorfor? Ikke at vi skal være enige i tingenes tilstand, men bare at forsøge at forstå dem?

Der er flere årsager til denne udvikling.

Økonomien:
Den altoverskyggende årsag er, at pengene ikke er der.

Dansk Film har de sidste mange år ikke fået bevilliget flere penge end tidligere år. Dvs. at der laves film for de samme budgetter som for 5 år siden. Det betyder med inflationen, at der skal laves de samme film for færre midler. Man sparer derfor alle steder i produktionen, også på statisterne. Man skærer eksempelvis ned i antallet i de enkelte scener eller undlader måske helt scener med mange statister... slet og ret af økonomiske grunde. Man vurderer, at denne scene helt kan undlades, eller skydes på en måde så statisterne bliver helt undladt eller begrænses.

Det er ikke billigt at lave en scene med 100 statister, selvom de blot spises af med en biografbillet. De skal findes og koordineres og der skal bruges tid på dem på sættet, de skal have noget at spise, kaffe mv. Alt sammen koster penge. Kan man spare her, kan pengene bruges andre steder i produktionen.

Formidlingen/ sociale medier/ og tiden
De sidste små 10 år har der blomstret en lang række formidlingssites op, hvor DASK-online var den første, som blandt andet formidler budskaber om at man kan blive statist i dit og dat. Med den stadig stigende trang til selvhævdelse, som er skabt via et utal af realityprogrammer har tilstrømningen været stor. Succes for sociale medier som facebook puster endnu mere liv i denne del.

Det er langt nemmere at nå ud til mange, ganske let, end tidligere. Når man ud til mange er sandsynligheden der også for, at man kan få nogle der vil gøre det "gratis". For at få en oplevelse, for at blive set, mere end for at tjene penge eller for at netværke.

Tendensen blandt mange af de "gamle" rutinerede statister er, at de trækker sig helt. De der har prøvet, at få noget for det, kan ikke forstå, at tiderne ændre sig og at de ikke kan få hvad de engang fik. De ender med helt at forsvinde, hvis de ikke accepterer de vilkår som er givet nu. Ganske som danske virksomheder må acceptere konkurrencen fra østen, eller pakke sammen. Sådan er det. Alternativet er at tage kampen op, men så har man tabt.

Det er ikke nogens skyld, men en sammenfatning af en række tendenser og strømninger som man ikke kan stoppe. Man kan da håbe på at disse tendenser og strømninger atter vender, men det er der bare ikke noget der tyder på.

Derfor: Ønsker du at være statist i spillefilm og tv-serier, må du acceptere at din indsats påskønnes med en tur i biografen eller et gavekort hvis det går højt. Hvis du ikke accepterer det, bliver du ikke statist. Så er der andre der træder til og udfylder dit tomrum.

Når det er sagt, skal man dog ikke opgive helt. Der er lang række ting man selv kan gøre for at skabe værdi med den indsats og det arbejde man gør. Vi på DASK-online, er i gang med at udvikle et koncept, som måske kan gå hen og vende denne tendens. Ikke for branchen, det er en håbløs kamp, men for vores medlemmer.

Vent at se ,-)

mvh
Tommy Duus

http://www.dask-online.dk
Ingen kommentarer:

Send en kommentar