mandag den 17. juni 2013

Hvorfor er nogle castings åbne og andre lukkede?


Hvad er i bund og grund forskellen på en åben casting og en lukket casting

Hos DASK-online er det vigtigt at fagligheden er i orden og vi giver dig gerne en forklaring på fagtermer og begreber som ofte skaber forvirring og ja næsten mytedannelser!

En åben casting er kort fortalt en casting, som alle kan søge til. Det kan godt være, at der er udstukket rammer for køn og aldersgruppe, men grundlæggende kan alle søge ved blot at møde op. Til nogle åbne castings skal du dog ansøge inden, til andre skal du blot møde op på et givent tidspunkt. Ved åbne castings er hovedreglen, at der ikke er nogen forberedelse. Skal du vise noget specielt eller specifikt er det instrukser som bliver dig givet ved dit fremmøde. (En replik, eller en scene) 

Når en casting gøres åben er det fordi man leder efter nyt talent, ofte børne- og ungdomsspillere og voksne til biroller til TV-serier og spillefilm. Man åbner sluserne og ser hvad der kommer, og håber på at en stjerne kommer ind. En åben casting bliver annonceret på websites, facebook og i aviser og nogen gange også i radioen eller på Tv. Når der skal gennemses mange mennesker på kort tid bliver denne casting ofte meget overfladisk. Denne castingform kan man godt betegne som typecasting,  blikcasting eller præ-casting, hvor udvælgelsen først og fremmest går på ydre karaktertræk frem for de skuespillermæssige kompetencer. Denne åbne castings formål er mere at vælge folk fra end at vælge folk til. Kort og godt grovsortering. Alle åbne castings efterfølges af en lukket casting for de emner man gerne vil se igen fra den åbne casting.
Alle de castings du finder på formidlingssites, facebook osv. er åbne castings. Åbne castings er altså en slags screening efter talent og er første led i en dyberegående castingprocess.

En lukket casting derimod skal du inviteres eller kvalificeres til via en invitation eller fra en åben casting, som netop beskrevet og du skal forberede en given tekst eller scene på den karakter der er dig tiltænkt. Langt de fleste castings annonceres faktisk slet ikke. De castings du finder på formidlingssites eller facebook mv. er kun toppen af isbjerget. Derfor kan du ofte tænke: ”Den film har jeg ikke set casting på”. I disse sammenhænge anvendes instruktørens eller casterens eget netværk og arkiv, skuespillerdatabaser og skuespillerhåndbogen. Finder man de rette aktører fra disse sammenhænge, hører du aldrig om denne casting. Eksempelvis bliver 98 % af alle castings til reklamefilm aldrig annonceret. Der er en kunde og givetvis et produkt, der skal hemmeligholdes. Desuden er fristen ofte kort, og kunden har indflydelse på, hvem der skal kaldes til casting, hvorfor databaser, som DASK-online, med skuespillere er at foretrække.

Men du ser jo mange opslag på de forskellige formidlingssider. Kan det da virkelig passe at dette kun er toppen af isbjerget. Ja, det kan det. Der bliver produceret meget fiktion i Danmark, men hovedparten af de opslag du finder er ikke castings, men efterlysninger efter statister og det er en helt anden jobtype og en hel anden process, som er langt kortere end castingen. Før der tages endelige beslutning om hvorvidt du får rollen på en spillefilm eksempelvis har du sikkert været igennem 3, 4 eller 5 castingrunder. Har selv castet ungdomsspillere over 10 castingrunder, men det er også at trække den?

Håber det gav lidt indsigt, eller mail os spørgsmål og kommentarer, eller skriv dem i tråden her ,-)

Mvh
Tommy Duus

Caster


Ingen kommentarer:

Send en kommentar