torsdag den 14. november 2013

Sådan caster du selv - selv (Filmproducerende)


CastSelv - Selv

Brug tiden på de "rigtige" fra starten...

Efter en prøverperiode på to år via sitet www.castselv.dk fik vi så gode erfaringer og resultater med castingformen, at vi ved årsskiftet 2013 implementerede konceptet som en fast del af www.dask-online.dk.

Med CastSelv har DASK-online udviklet et ganske unik værktøj, som er tidsbesparende for både filmproducerende og skuespillere, men som også er så fleksibelt, at alle fra hele landet, Norden... ja sågar verden kan byde ind på din casting! Vi anvender eksempelvis systemet til at undervise vores medlemmer rundt om i landet/verden via vores online filmskuespillerskole.

Som casting- og formidlingsbureau har vi igennem årene kæmpet for at skabe et system, som griber fat om essensen ved at caste skuespillere. Lettere, men også smartere... Opslag er absolut ikke løsningen på den smarte casting, tværtimod. Resultat er overfyldte indbakker med tunge filer og halvhjertede ansøgninger, som i sidste ende ikke siger noget om skuespillerens færdigheder overhovedet.

Med CastSelv skal skuespilleren ikke sende en uinspireret ansøgning med standart CV, billeder fra haven med vennerne eller gamle showreels. Det virker ikke og spilder alles tid - også skuespillerens.

Med CastSelv skal skuespillerne vise hvad de kan... ikke fortælle hvad de kan!


Klik på billedet og se et eksempel på en CastSelv VideoStil en skarp defineret opgave!

Kunsten er, at finde ind til kernen af hvad skuespilleren kan via nogle simple og skarpt definerede bider fra din film. Ikke andres film, men den film du skal lave.

Som i et ganske almindeligt jobopslag, skal du fortælle skuespilleren præmissen for din film. Hvem, hvad, hvor, hvornår osv. Du skal naturligvis sælge dit projekt bedst muligt og gøre det interessant, så skuespilleren får lyst til at medvirke.

Når de formelle ting er beskrevet, skal du stille din CastSelv opgave, med instruktion i hvordan skuespilleren skal filme sig selv. Opgaven skal være kort beskrevet og forholdvis simpel at udføre, ikke nødvendigvis let, men med simple instrukser. Helst i en "one-take" så skuespilleren ikke skal til at klippe, men gerne en øvelse hvor skuespilleren kan anvende webcam.

Hensigten er altså, at skuespilleren laver noget video som du kan vurdere skuespilleren ud fra, og ikke et billede! Ikke et CV! Ikke en gammel film! Men efter hvordan skuespilleren ser ud nu og hvad skuespilleren kan nu!


Processen fra A til slut

1: Mail os (info @ dask-online.dk) en fyldestgørende projektbeskrivelse samt opgavedefinition:

Eksempel på opgavedefinition: 
- Præsenter kort dig selv (ca. 30 sek). 

- Spil scenen (fra manus): 
Din telefon ringer. Du kigger på den og tøver med at tage den. Du tager telefonen og siger: "ja", lytter og siger "Ok så kommer jeg". Ligger røret på og sidder et eftertænktsomt øjeblik. (Info: kom med dit bud på scenen her, men husk at lytte til hvad der bliver sagt. Vi skal på dine reaktioner kunne fornemme hvad I taler om og hvem du snakker med!)

Sekvenserne kan sagtens være længere og mere komplicerede end dette eksempel, men det er vigtigt at opgaven er skarpt defineret.

2. Vi laver opsætningen og smider den på hjemmesidensiden. Herfra kan skuespillere se opslaget og selv vurdere om opgaven er spændende for dem og om de har tid og lyst.

3. RING dine emner op!
Du må aldrig håbe og vente på at de "Rigtige" skuespillere ser opslaget og får lyst til det. Der er mange opgaver og skuespillerne er meget kritiske. Derfor vil det være en endog meget god ide, at søge i databasen og ringe ALLE de emner op som DU gerne vil have til at lave en CastSelv video. CastSelv virker først RIGTIG godt, hvis du ringer dem op og opfordre dem til at søge med en video. Alt du skal gøre er at henvise dem til opslaget ved deres profil på DASK-online... Jo, det tager lidt tid at få fat i folk, men vil du ikke hellere bruge tiden på dem du synes er "rigtige" for din film, end at håbe på at de melder sig selv? Alternativet er jo, at du bruger i timevis på fysisk at caste de forkerte. Husk, igen... en video kan du altid slukke før den er færdig, det ville være meget uhøfligt at gøre det ved en fysisk casting.

4. Tjek indsendelser
Du kan logge dig ind i vores system. Herfra kan du se alle videoer samlet et sted, med adgang til skuespillerenes profil og kontaktdata. Du vil herfra meget let kunne overskue alle emner og lave direkte sammenligninger med dem. Du kan se det kl. 2 om natten, du kan se dem igen... og igen... men også slukke efter 10 sek. hvis den er helt gal. Kort Fortalt, bruge tiden på de "rigtige".

5. Inviter til casting
Nu du har set dine emner, kender du dem meget bedre. Ikke alene har du set hvordan de i virkeligheden ser ud, men du har også hørt deres stemme og fået et bud på deres ageren. Herfra kan du ringe spilleren op og invitere til en fysisk casting, mm. du giver dem rollen direkte?

Eksempel: Castede til spillefilmen "Sorg og Glæde" af Nils Malmros. Ud af 800 emner udvalgte vi 25 til at lave CastSelv. 4 blev inviteret til fysisk casting og den ene fik rollen. Status: Hvor meget tid ville vi have brugt, hvis vi kort skulle se alle 800 emner, hvorefter vi lidt dyberegående skulle caste 25... for så at lave den sidste casting med de 4 "helt rigtige". I stedet, brugte vi tiden på hurtigt at gennemse alle emner og ringe de 25 op. vente en dag og derefter at bruge en lille time på at gennemse videoer. Efterfølgende ringe de 4 op og 2 dage efter bruge en dag samlet på at caste dem "Rigtigt". 

CastSelv sparede os mindst en uges arbejde, men vigtigst af alt... vi brugte kun tiden på de rigtige...

Så det er faktisk både lettere og smartere!


Mvh
Tommy Duus

Caster og branchevejleder
Ingen kommentarer:

Send en kommentar